sweet-home-cooking.blogspot.pl

sweet-home-cooking.blogspot.pl

środa, 11 czerwca 2014

Domowe batony musli

Batony musli są idealne do pracy, na piknik, po treningu. Domowej roboty mają ten przywilej, że możemy dodać do nich co nam się podoba i wiemy co jemy. W dodatku są bardzo łatwe do przygotowania i można wykorzystać resztki z zapasów, orzechów, pestek słonecznika, płatków owsianych, startego kokosu itp.
Uwielbiam je, a najbardziej w takich oto proporcjach.



Składniki:
1.   300 - 400 dag płatków owsianych (ilość w zależności od upodobania)

2.   Dodatki:
      Po 2 garści:
      pestek słonecznika, mieszanki keksowej, płatki migdałów
      czekoladowych Chocapic lub Nesquik (lub inne czekoladowe),

      Po 1 garści:
      otręby śliwkowe + suszone jagody goji (mam już zmieszane)
      siemię lniane, starty kokos, sezam

      Dodatki można zmieniać według własnych upodobań.

3.   Puszka mleka skondensowanego słodzonego

Składniki 1 i 2 wymieszać w misce. Mleko skondensowane podgrzać mieszając w garnku i przelać do suchych składników. Porządnie wymieszać.
Masę batonikową przełożyć do blachy (wym.ok 24 x 28 cm w zależności od preferencji grubości batonów) wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i docisnąć masę.
Piec w piekarniku ok 45 min. w 150 C.(cienkie batony piec krócej lub sprawdzać ich zarumienienie się)
Po ostygnięciu upieczonej masy, pokroić ją na kawałki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz