Przepadam za słodkimi smakami jeśli chodzi o śledzie. Zasmakowały mi śledzie po sułtańsku według przepisu
miśka86 ze strony
mojeGotowanie.pl.
Składniki
- 250 g płatów śledziowych,
- 2 duże cebule,
- 5 dag rodzynek,
- 1/2 małego słoiczka koncentratu pomidorowego,
- 1 łyżeczka cukru,
- kilka łyżek oleju do smażenia
Etapy przygotowania
Śledzie moczymy kilka godzin aż nie będą
słone. Kroimy na 3 cm kawałki. Rodzynki parzymy zalewając wrzątkiem.
Cebulę kroimy w piórka i smażymy na kilku łyżkach rozgrzanego oleju,
dodajemy koncentrat pomidorowy, cukier i rodzynki. Wszystko dusimy przez
kilka chwil. Układamy na przemian śledzie i zalewę.Odstawiamy na co
najmniej 6 godzin.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz