Na stronie Kingi Paruzel, finalistki programu telewizyjnego Masterchef, znalazłam wiele ciekawych przepisów. Jednym z nich jest przepis na ciasto bezowe z migdałami. Wyglądało smakowicie, więc zrobiłam. Smakiem przypomina ciasto migdałowe (jasne) z IKEA. W sam raz do popołudniowej kawy.
Składniki:
- 5 białek
- 70 g drobnego cukru
- 150 g białej czekolady, posiekanej
- 150 g płatków migdałowych, podpieczonych
- 2 łyżki zmielonych migdałów
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 5 białek
- 70 g drobnego cukru
- 150 g białej czekolady, posiekanej
- 150 g płatków migdałowych, podpieczonych
- 2 łyżki zmielonych migdałów
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Składniki na krem:
- 250 g serka mascarpone (ja użyłam 1 śmietankowy serek Almette)
- 2 łyżki cukru pudru (ja dałam 4 łyżki)
- 4 łyżki soku z cytryny (lub więcej, do smaku)
Gotowy krem wyłożyć na wystudzone ciasto. Można ozdobić płatkami migdałów. Przechowywać w lodówce.
Smacznego.
Lubię takie smakołyki!
OdpowiedzUsuńzapewne było obłędnie pyszne!
OdpowiedzUsuńMniam, bardzo takie ciasta lubię :)
OdpowiedzUsuń