sweet-home-cooking.blogspot.pl

sweet-home-cooking.blogspot.pl

poniedziałek, 8 grudnia 2014

Pieczone figi z lodami


Z przepisem spotkałam się oglądając program Ugotowani (jest to przepis Figo Fago z 2012 roku - sezon 2 odcinek 14). Deser ten zaproponował Jakub Śnieć.
Jest to prosty przepis, a fenomenalnie pyszny. Połączenie smaków - petarda.
Zmodyfikowałam go troszeczkę po swojemu i wyszło takie oto cudo.




Składniki:
- 4 dojrzałe czarne figi
- 4 łyżeczki masła
- 4 łyżki płynnego miodu
- 4 łyżki czerwonego wina (można również użyć brandy lub soku z cytryny) - ja używam soku z cytryny
- 4 łyżki grubo posiekanych pistacji - nie dodaję
- 1 łyżeczka cynamonu - nie dodaję
- 1 kubeczek jogurtu greckiego - zamiast jogurtu podaję z lodami śmietankowe lub waniliowe

Sposób przygotowania:


 Grill w piekarniku rozgrzewamy do około 190 stopni. Figi nacinamy do połowy na krzyż, po czym delikatnie rozchylamy boki. Owoce układamy w małym naczyniu żaroodpornym. Do środka każdej figi wkładamy po jednej łyżeczce masła, po jednej łyżce miodu, a na koniec każdą figę polewamy sokiem z cytryny. Jeżeli ktoś chce dodać to dodatkowo posypujemy pistacjami i cynamonem - ja nie dodaję.
Figi wstawiamy do piekarnika na około 15 minut lub do momentu, gdy zmiękną. Owoce układamy na talerzykach i polewamy otrzymanym podczas pieczenia sosem. Podajemy z lodami śmietankowymi lub waniliowymi.
Smacznego.




1 komentarz: