sweet-home-cooking.blogspot.pl

sweet-home-cooking.blogspot.pl

środa, 3 grudnia 2014

Ciasto bezowe z migdałami, białą czekoladą i serkiem cytrynowym Kingi Paruzel


Na stronie Kingi Paruzel, finalistki programu telewizyjnego Masterchef, znalazłam wiele ciekawych przepisów. Jednym z nich jest przepis na ciasto bezowe z migdałami. Wyglądało smakowicie, więc zrobiłam. Smakiem przypomina ciasto migdałowe (jasne) z IKEA. W sam raz do popołudniowej kawy.


Składniki:
- 5 białek
- 70 g drobnego cukru
- 150 g białej czekolady, posiekanej
- 150 g płatków migdałowych, podpieczonych
- 2 łyżki zmielonych migdałów
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier, ubijając. Dodać pozostałe składniki i delikatnie wymieszać. Formę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Nałożyć do niej ciasto, wyrównać. Piec około 1 godziny w temperaturze 180ºC. Podczas pieczenia przykryć folią aluminiową, gdyby zbyt szybko zaczęło nabierać brązowego koloru. Wystudzić w stygnącym piekarniku.

Składniki na krem:
- 250 g serka mascarpone (ja użyłam 1 śmietankowy serek Almette)
- 2 łyżki cukru pudru (ja dałam 4 łyżki)
- 4 łyżki soku z cytryny (lub więcej, do smaku)
Wszystkie składniki na krem wymieszać mikserem lub trzepaczką.
Gotowy krem wyłożyć na wystudzone ciasto. Można ozdobić płatkami migdałów. Przechowywać w lodówce.

Smacznego. 


3 komentarze: