sweet-home-cooking.blogspot.pl

sweet-home-cooking.blogspot.pl

wtorek, 2 grudnia 2014

Ciasto limonkowo - jogurtowe

Limetka, limonka, fenomenalny smak, zapach kolor. Uwielbiam dodawać jej sok i skórkę do ciast, lukrów, nalewek, mięsa. Jej aromat daje przysłowiowego "kopa" potrawom. A nie ma jak limonkowa petarda w ustach.
Dlatego, gdy znalazłam na stronie Souvlaki For The Soul przepis na to ciasto nie mogłam się oprzeć, by je wypróbować. Z resztą na tym blogu wszystkie przepisy wyglądają cudownie.




Składniki:
Mokre składniki:
- 1 (cup) szklanka greckiego jogurtu (cup = 240 ml)
- 1/3 (cup) szklanki oleju
- 1 (cup) szklanka cukru pudru
- starta skórka z 1 limonki
- 1/4 (cup) szklanki soku z limonki
- 2 jajka

Suche składniki:
- 1 3/4 (cups) szklanki mąki pszennej
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli

Przybranie: skórka z limonki i cukier puder lub lukier (cukier puder i sok z limonki)

Piekarnik nagrzać do 180C.
Papierem wyłóż spód okrągłej blaszki do pieczenia (22 cm) lub spryskaj olejem.
W jednej misce zmieszaj dobrze wszystkie mokre składniki, aż się dobrze połączą.
W drugiej misce połącz wszystkie suche składniki.
Połącz mokre składniki z suchymi, mieszając drewnianą łyżką, tylko aby się połączyły. Nie wyrabiaj długo, składniki mają się tylko połączyć.
Ciasto przelej do przygotowanej formy i piecz ok. 45-50 minut, aż do zbrązowienia góry ciasta.
Najlepiej sprawdzać patykiem.
Zostaw przez 5 minut do wystudzenia w formie, a następnie przełóż na kratkę do wystudzenia.
Kiedy ciasto ostygnie posyp cukrem pudrem i skórką z limonki (1 łyżeczki skórki z limonki + 2 łyżeczki cukru pudru). Z lukrem limonkowym smakowało by równie pysznie (wymieszane cukier puder i sok z limonki)

Uwaga. Jeżeli nie możesz znaleźć limonek możesz użyć cytryny.



1 komentarz: