Roladę robiłam pierwszy raz w życiu. Robi się ją naprawdę szybko. Zajęło mi to ok. 30 minut.
Skorzystałam z przepisu na biszkopt ze strony Moje Co Nieco (przynajmniej do tej pory tam był). Zrobiłam go dokładnie według przepisu.
Składniki na ciasto:
- 20 dag cukru
- 4 jajka
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 5 łyżek mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno z połową cukru i cukrem waniliowym. Delikatnie wymieszać z żółtkami. Następnie połączyć z dwoma rodzajami mąki i proszkiem do pieczenia. Ciasto przelać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 10 minut w temperaturze 200°C.
Gotowy biszkopt natychmiast przełożyć na ściereczkę wysypaną cukrem pudrem, usuń papier. Ciasto przykryć drugą ściereczką – wilgotną.
Krem rozsmarować na cieście (w moim przypadku gotowa masa waniliowa, gdyż skupiłam się na wykonaniu ciasta). Zrolować, udekorować cukrem pudrem. Wstawić do lodówki na kilka godzin (min. 2 godziny).
Uwagi! Przy drugiej roladzie nie użyję cukru pudru przy wykładaniu upieczonego ciasta. Efekt - słodko.
Wiem, brak efektu z masa, ale nie ważne, gdyż zrobiłam roladę! :).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz