sweet-home-cooking.blogspot.pl

sweet-home-cooking.blogspot.pl

wtorek, 7 lutego 2012

Rolada biszkoptowa

O co chodzi z noworocznymi postanowieniami? Nie działają w pełni. W niektórych przypadkach wymyśliłam je prawdopodobnie dla lepszego samopoczucia. Teraz udaję, że nie zaświeciły w mojej głowie. Coś z tym nowym rokiem w ogóle jest nie tak. Czasu jak nie było, tak jeszcze bardziej nie ma. Coś tam porobiłam i kucharzyłam. A potem brakło czasu lub dałam ujście nagromadzonemu lenistwu i zamieszczam parę fotek dopiero teraz. Lenistwo jest okropne. Od czasu wprowadzki do nowego domu poczuliśmy lekki luz i zwolniliśmy tempo. Dwa lata budowy dały nam w kość. Warto było, ale w efekcie listwy przypodłogowe zamawialiśmy dwa miesiące, co wcześniej zajęło by nam o wiele mniej czasu. A propos: nie ma to jak gotowanie w swojej kuchni..


Roladę robiłam pierwszy raz w życiu. Robi się ją naprawdę szybko. Zajęło mi to ok. 30 minut.
Skorzystałam z przepisu na biszkopt ze strony Moje Co Nieco (przynajmniej do tej pory tam był). Zrobiłam go dokładnie według przepisu.




Składniki na ciasto:
  • 20 dag cukru
  • 4 jajka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Białka ubić na sztywno z połową cukru i cukrem waniliowym. Delikatnie wymieszać z żółtkami. Następnie połączyć z dwoma rodzajami mąki i proszkiem do pieczenia. Ciasto przelać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 10 minut w temperaturze 200°C.
Gotowy biszkopt natychmiast przełożyć na ściereczkę wysypaną cukrem pudrem, usuń papier. Ciasto przykryć drugą ściereczką – wilgotną.

Krem rozsmarować na cieście (w moim przypadku gotowa masa waniliowa, gdyż skupiłam się na wykonaniu ciasta). Zrolować, udekorować cukrem pudrem. Wstawić do lodówki na kilka godzin (min. 2 godziny).

Przepis fantastyczny, biszkopt jest mięciutki i rozpływający się w ustach. A przy tym bardzo prosty. Dziękuję za przepis, z którego będę na pewno korzystać.
Uwagi! Przy drugiej roladzie nie użyję cukru pudru przy wykładaniu upieczonego ciasta. Efekt - słodko.

Wiem, brak efektu z masa, ale nie ważne, gdyż zrobiłam roladę! :).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz