Już niedługo Halloween.
Ciasteczka "paluchy wiedźmy" robiłam zeszłego roku. Wybrałam przepis czekoMuffin . Trochę zabawy z ich pieczeniem jest, ale jaka satysfakcja, gdy wychodzą tak pięknie brzydkie, pomarszczone i fantastyczne w smaku. Kruche ciasto jest naprawdę pyszne. Choć na pierwszy rzut oka niektórych odstraszyło włożenie "tego czegoś" do ust.
Warto spróbować.W tym roku zrobię je ponownie.
Składniki:
- 225 g miękkiego masła
- 3/4 szklanki cukru pudru
-1 jajko
-1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
-1 łyżeczka ekstraktu z migdałów
-2 i 2/3 szklanki mąki
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1 łyżeczka soli
- migdały, najlepiej obrane ze skórki
Wszystkie składniki (oprócz migdałów)
zagnieść. Owinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut. Wyjąć ciasto,
formować palce (w piekarniku urosną, powinny być cieńsze od Waszych), w miejsce
paznokcia wcisnąć migdał. Piec około 10 minut w temperaturze 200ºC.- 225 g miękkiego masła
- 3/4 szklanki cukru pudru
-1 jajko
-1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
-1 łyżeczka ekstraktu z migdałów
-2 i 2/3 szklanki mąki
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1 łyżeczka soli
- migdały, najlepiej obrane ze skórki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz