Polecam, jest naprawdę pyszny.
(moje wykonanie) |
Przepis:
- 3/4 dużej dyni
- 2 lub 3 czerwone papryki
- 2 ząbki czosnku
– mała cebula
- 2 ziemniaki
- 1 marchewka
- 1 łyżka masła klarowanego (lub olej rzepakowy)
- pieprz cayenne
- sól
- majeranek
- tymianek
- imbir
- kurkuma
- pestki dyni
- nasiona chia (nie dodałam)
- odrobina mleka kokosowego (zamiast mleka koksowego wykorzystałam raz zwykłe mleko wymieszane z suszonym rozdrobnionym kokosem)
Rozdrabniamy
czosnek i cebulę (można lekko poddusić na patelni - ja poddusiłam), dodajemy pokrojoną
dynię (bez części pestkowej) wraz z papryką, ziemniakami i marchwią,
wszystko zalewamy wodą. Gotujemy do miękkości. Dodajemy mleko kokosowe i przyprawy. Wszystko miksujemy i gotujemy jeszcze kilka minut. Anna proponuje zupę posypać pestkami dyni i nasionami chia. Ja lubię same pestki dyni lub wersję na bogato plus do pestek dyni starty żółty ser.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz