Idealny na przyjęcia. Najbardziej preferuję wersję z suszonymi śliwkami i morelami.
(moje wykonanie)
Schab w galarecie- Schab (u mnie 1,5 kg) najlepiej wybierać schab nie wysoki, płaski.
- mała paczka śliwek suszonych
- mała paczka suszonych moreli
- majeranek
- olej
- sól, pieprz
- woda
- żelatyna (bez gotowania)
- groszek z puszki
- marchewka
- kostka warzywna (nie rosół z kury)
Po ostudzeniu schabu, pociąć go na plastry. Układać na przemian dla zaznaczenia kolorów śliwek i moreli. Marchewkę umyć, obrać ugotować do miękkości. W przerwy między plastrami schabu poukładać groszek i plastry marchewki. Zalać bulionem warzywnym z żelatyną tak aby zakryło schab (żelatynę rozpuścić w bulionie według przepisu na opakowaniu i doprawić do smaku - ja dodaję pieprzu i maggi). Poczekać aż stężeje, a następnie odstawić w chłodne miejsce.
Smacznego
Robię na święta-zobaczymy jak wyjdzie :)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda
OdpowiedzUsuń