Uwielbiam je, bardziej smakować, niż robić, gdyż troszkę grzebaniny wymagają, przynajmniej niektóre z nich.
(moje wykonanie)
Cukinie obrać. Pokroić wzdłuż na bardzo cienkie plasterki. Na końcu każdego plasterka nałożyć kawałek sera typu feta obtoczonego w suszonych pestkach dyni. Zwiną w rulonik i spiąć wykałaczką
2 - Śliwki suszone w plasterkach wędzonego boczku.
Śliwkę suszoną bez pestki zawinąć w plaster wędzonego boczku (kupuję już gotowe plasterki, są super cienkie) i spiąć wykałaczką.
3 - Koreczki z kiełkami
Na polówkę plastra sera żółtego (plaster przecięty wzdłuż dłuższej krawędzi) położyć pół plastra szynki. Na środku plastra położyć kiełki rzodkiewki (tak aby wystawały po jednej stronie). Zwiną w rulon i spiąć wykałaczką. Tam gdzie wystają kiełki jest góra koreczka.
4 - Ogórek ze smacznym serkiem
Ogórek pokroić wzdłuż na bardzo cienkie plasterki. Na końcu każdego plasterka nałożyć kawałek sera - ja kupuję ser biały obtoczony w czerwonej pikantnej papryce w Biedronce - jest przepyszny słodko-ostry. Zwiną w rulonik i spiąć wykałaczką
5 - Serek pleśniowy camembert z różowym winogronem.
Wystarczy spiąć wykałaczką.
Koreczki nr 1 i 4 posypuję suszoną bazylią i polewam delikatnie oliwą z oliwek.
(moje wykonanie)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz