Przepis na knedle znalazłam na Yummy Tasty. Najpierw zachęciło mnie zdjęcie, a następnie przepis. Krótki, zwięzły i prosty. Robiłam kiedyś knedle z dodatkiem twarogu. Jednakże muszę powiedzieć, że ten przepis na ciasto, jak dla mnie, przebił inne. Fantastyczny. A knedle były w try miga, zwłaszcza, że ziemniaki ugotowałam dzień wcześniej. Wystarczyło zagnieść ciasto, wypestkować śliwki, zrobić kule i je ugotować.A potem sama radość i ten smak...
Knedle ze śliwkami (przepis pochodzi z blogu Yummy Taste + moje modyfikacje)
"składniki (ok. 25 knedli):
- 500 g ziemniaków, ugotowanych
- ok. 1 szkl mąki (może być 1 łyżkę więcej) + do podsypywania
- 1 jajko
- ok. 750 g śliwek średniej wielkości
- cukier
- 1-2 łyżeczki imbiru w proszku (imbir pominęłam)
Zagotuj sporo wody w dużym garnku, dodając do niej 2 łyżki oleju.
Śliwki natnij wyjmując pestki. Tak przygotowane zasyp imbirem i wymieszaj (kwestię z imbirem pominęłam, a śliwki lekko obtoczyłam w cukrze). Nabieraj ciasto w wielkości ok. dwóch orzechów włoskich (ręce za każdym razem posypuj mąką), formuj placki o grubości 4-5 mm. Na środek każdego kładź śliwkę, do każdej sypiąc pół łyżeczki cukru. Zlepiaj placuszki formując kule i każdą oprószając mąką.
Wrzucaj po kilka knedli na raz do wrzątku i gotuj 3-4 minuty, aż wypłyną na powierzchnię.
Podawaj posypane cukrem i cynamonem, najlepiej polane masłem z podsmażoną bułką tartą."
My najbardziej lubimy polane sosem mojej teściowej. Jest pyszny. W garnku rozpuszczamy masło, a potem zasypujemy cukrem - taka zasmażka z tą różnicą , że mąkę zastępuje cukier. Gdy cukier się roztopi dodajemy śmietanę, u nas 12%, ale może być też 18%. Gdy sos będzie za rzadki, podgrzać by zgęstniał. Właściwie to składniki dodaję zawsze na oko. Sos jest pyszne. Na koniec posypuję wszystko cynamonem.)
Ciasto z przepisu Yummy Taste, śliweczki i sos mojej teściowej i mamy danie, na które czeka się każdego roku.
cieszę się, że smakowały :))
OdpowiedzUsuń