sweet-home-cooking.blogspot.pl

sweet-home-cooking.blogspot.pl

piątek, 6 lutego 2015

Faszerowane pieczarki

Naszła mnie ochota na faszerowane pieczarki.Wspomnienie smaku dzieciństwa. Do tej pory pamiętam, gdy pierwszy raz je spróbowałam. Kremowe o wyrazistym smaku. Przygotowanie ich jest proste, a efekt wart zachodu.



Składniki:
- pieczarki ok. 10 szt. lub 500g (najlepiej z większymi główkami)
- 1 duża cebula
- 100g boczku (wędzony parzony - najlepiej, ale według uznania)
- 100g serka topionego kremowego lub  śmietankowego
- mała garstka natki pietruszki (świeżej lub mrożonej)
- szczypta bułki tartej
- żółty ser do posypania pieczarek
- margaryna
- sól, pieprz

Wykonanie:
Piekarnik nastawić na 180C.
Pieczarki umyć i obrać skórkę z główek (ewentualnie według uznania można tylko umyć. Ja skórkę obieram).
Poodcinać, odłamać ogonki z pieczarek.
Naczynie żaroodporne wysmarować margaryną. W naczyniu żaroodpornym poukładać główki pieczarek miejscem gdzie była nóżka do góry. Posolić pieczarki. Wstawić do nagrzanego piekarnika.
W tym czasie boczek pokroić w drobną kosteczkę i wrzucić na suchą patelnię. Dopiero gdy wytopi sie tłuszcz do takiego stopnia jak nam odpowiada dodać trochę margaryny.
Następnie drobno posiekać odcięte nóżki z pieczarek i wrzucić je na patelnię z boczkiem.
W tym czasie obrać cebulę i ją drobno posiekać. Wrzucić do smażących się pieczarek. Doprawić solą i pieprzem. Podsmaży.
Dodać posiekaną natkę pietruszki oraz szczyptę bułki tartej.
Na koniec dodać serek topiony i mieszać, aż się połączy z pozostałymi składnikami. Doprawić solą i pieprzem. Smak powinien być wyrazisty.

Wyciągnąć naczynie żaroodporne z pieczarkami.
Przechylić każdą pieczarkę, by wylać z niej powstałą podczas pieczenia wodę. Nałożyć kopiasto, do każdej pieczarki, przygotowany farsz. Pieczarki posypać startym na grubej tarce żółtym serem i wstawić do piekarnika na ok. 10 minut.
Gotowe. Smacznego !


1 komentarz: