sweet-home-cooking.blogspot.pl

sweet-home-cooking.blogspot.pl

wtorek, 29 kwietnia 2014

Śledzie marynowane w whisky

Śledzie marynowane w whisky, już sama nazwa przekąski wydała mi się intrygująca. Przepis znalazłam na stronie Wielkie Żarcie, a zamieściła go tineczka.
Śledzie są pyszne, słodkie z mocną nutka kardamonu i szczypiorku. Zupełnie inny smak od tradycyjnego zestawienia.
Z przepisu wychodzi 1 słoik/talerz śledzi. Na większe przyjęcie, powyżej 20 osób przygotowuję podwójną porcję.


 

Śledzie marynowane w whisky

Składniki
450 g solonych filetów matiasów

Zalewa:

50 ml octu 12%
150 ml wody
200 ml cukru z trzciny (brązowy)
1/2 łyżeczki ziaren białego pieprzu
1/2 łyżeczki ziaren czerwonego pieprzu
2 łyżeczki ziela angielskiego
10 ziaren kardamonu
1 listek bobkowy (laurowy)

3 ml whisky


 Filety wymoczyć, wysuszyć i pokroić na mniejsze kawałki.

Ziarna pieprzów i kardamonu zmiażdżyć w mortelu lekko.
Zagotować zalewę z przyprawami do rozpuszczenia cukru. Zdjąć z ognia i dodać whisky.
Wystudzić.
W słoiku układać kawałki śledzi na zmianę ze szczypiorkiem. Zalać zalewą i odstawić na dwie doby do przegryzienia w lodówce.

Smacznego.

1 komentarz: