sweet-home-cooking.blogspot.pl

sweet-home-cooking.blogspot.pl

wtorek, 29 czerwca 2010

Krupnik


Wczoraj wieczorem postanowiłam zrobić zupę na dzisiejszy obiad. Wybrałam krupnik mojej mamy w mojej wersji. Uwielbiam go.

Krupnik

Składniki:
- kostka wieprzowa ( z żeberka)
-1 kostka rosół z kury
- 2- 3 duże marchewki
- 1/4 selera
- duży korzeń pietruszki (lub 2 małe)
- cebula
- kawałek pory (można, choć nie trzeba)
- natka pietruszki i koperku (mogą być oczywiście również mrożone)
- 1 woreczek kaszy jęczmiennej
- przyprawy: sół, pieprz, papryka czerwona ostra i słodka, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, maggi
- ziemniaki (min. 0,5 kg - max 1 kg)

Do dużego garnka (takiego na rosół, u mnie 7l) nalać wody max. do połowy. Wsypać łyżeczkę soli. Zagotować. Do wrzątku wrzucić kostkę wieprzową. Pozbierać burzyny jeśli się wytworzą. Wrzucić kostkę rosół z kury. Dodać trochę pieprzu i papryk. Ostateczny smak zupy uzyskujemy na końcu gotowania. Gotujemy na małym ogniu. W między czasie gotujemy, w osobnym garnku, kaszę. należy ją ugotować jak podano na opakowaniu.
Przygotowujemy warzywa. Marchew, seler i pietruszkę obieramy i ścieramy na grubych oczkach na tarce. Dodajemy do zupy. Kawałek pory myjemy i dodajemy do zupy. Można ją porozdzielać. Jak kto lubi. Cebulę obieramy, i lekko przypalamy na gazie lub płycie (jak do rosołu). Wrzucamy do zupy. Obieramy i kroimy w kostkę ziemniaki. Dodajemy do zupy.
Dodajemy majeranek, koperek i natkę pietruszki.
Gotujemy do czasu, aż zmiękną warzywa i mięso.Jeśli zupa jest za gęsta dolać wody. Po tym czasie wrzucamy ugotowaną kaszę. Doprawiamy do smaku względem własnego uznania (maggi, sol , pieprz, papryka).
Można dodać trochę śmietany na talerz. My wolimy pochłaniać zupę bez śmietany.
Znika w mgnieniu oka.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz