sweet-home-cooking.blogspot.pl

sweet-home-cooking.blogspot.pl

środa, 23 czerwca 2010

Żeberka po węgiersku ...a la moi.

Moje kochanie kupiło wspaniałe żeberka. Wydawało mi się, że wołają mnie z lodówki, to zrobiłam z nich przepyszny obiad. Żeberka po węgiersku, we własnej wersji. Są przepyszne, wręcz wyśmienite. Takie żeberka uwielbiamy. Pamiętam jak pierwszy raz je robiłam, bardzo dokładnie. Teraz jest tak...myk myk i już lądują na talerzu, a potem w brzuszkach.
Przepis zamieściłam również na stronie Wielkie żarcie.

Żeberka po węgiersku

Składniki
- 1 kg żeberek
- 2 cebule
- kostka rosołu z kury
- 2 pomidory
- 2 marchewki
- 1 mały koncentrat pomidorowy z puszeczki
- pół papryki czerwonej ( choć nie musi być)
- 0,5 kg ziemniaków
- przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liśc laurowy, tymianek, papryka słodka i ostra, gałka muszkatołowa, czosnek,
- margaryna

Żeberka pokroić w kawałki, tak aby została jedna lub dwie kosteczki.
Na patelni rozgrzać margarynę, wrzucić czosnek, liść laurowy i ziele angielskie. Każdy kawałek żeberka osolic i popieprzyć. Smażyć do zarumienienia się żeberka.
Usmażone kawałki wraz z zielem angielskim i liściem laurowym wkładać do dość dużego gara, w którym wcześniej rozpuszczono na spodzie trochę margaryny.
Na pozostałym tłuszczy z żeberek usmażyć pokrojona w grubsze paski cebulę. Cebule oprószyć solą, papryką czerwoną (tak aby było trochę czerwono) oraz pieprzem i gałka muszkatałowa (szczypta).
Gdy cebulka zmięknie wlać ją na żeberka. Następnie zalać żeberka przygotowanym rosołem z kostki tak aby zakryły żeberka i gotować przez 20 minut na średnim ogniu.

Po 20 minutach dodać koncentrat, pomidory, marchewki pokrojone w grubsze paski, pokrojona paprykę oraz ziemniaki pokrojone w ćwiartki. Dusić aą mięso będzie miekkie. Od czasu do czasu mieszać aby sos  nie przywarł do spodu garnka. Uważać by ziemniaki się nie rozwaliły.

Na sam koniec zagęścić ( mąka rozmieszana z wodą) do takiej gęstości jak chcemy. Ja dodaje ok 0,5 szklanki zagęszczacza. Najlepsze z ziemniakami.

Smacznego


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz