Mogę je równiez z czystym sumieniem polecić. Pięknie rosną i wyglądają, a co najważniejsze są przepyszne.
Wbrew pozorom, są bardzo łatwe w przygotowaniu.
. |
Moje wykonanie |
Składniki na ok 16 szt.:
225 ml letniego mleka
15g świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki soli
450g mąki pszennej (typ 650)
30g roztopionego masła
1 jajko
Składniki na nadzienie:
50g miękkiego masła
200g serka topionego ziołowego lub szczypiorkowego
4 ząbki czosnku
drobno posiekany szczypiorek
odrobina ziół prowansalskich
Masło utrzeć z serkiem na gładko. Dodać przeciśnięty
przez praskę czosnek i zioła. Wymieszać.
Drożdże rozpuścić w letnim mleku, dodać cukier i odstawić
na 10 minut. Gdy zaczyn zacznie "pracować" dodać do pozostałych
składników i wyrobić gładkie ciasto. Odłożyć do naoliwionej miski, przykryć
ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Po tym czasie rozwałkować na prostokąt ok 30x50. Posmarować go dokładnie
nadzieniem serowym i posypać szczypiorkiem. Zwinąć roladę wzdłuż dłuższego boku
(czyli ma mieć długość ok 30 cm). Podzielić ja na pół a każdą połowę
pokroić na 8 kawałków. Bułeczki układać w odstępach na blasze
wyłożonej matą do pieczenia cięciem do spodu. Odstawić do napuszenia ok 20 minut. Wstawić do nagrzanego
piekarnika i piec w temp. 190 stopni ok. 20 minut do zrumienienia.
Pięknie wyglądają, porywam jedną:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)