Składniki na zalewę:
2,5 szkl. wody
1 1/4 szkl. octu 10%
1 1/4 szkl. cukru
2 łyżki curry
2 łyżki gorczycy
2 łyżki soli
ponadto:
ogórki gruntowe
papryka czerwona
cebula
Ogórki umyć, obrać i pokroić wzdłuż na ćwiartki. Składniki z zalewy zagotować. Do każdego słoiczka powkładać po 2-3 kawałeczki obranej papryki i po kawałeczku cebuli. Powkładać ciasno ogórki. Zalać zalewą i pasteryzować ok 5 min.
Porcja zalewy wystarczy na ok. 8 słoików.Ja na 13 półlitrowych słoików zrobiłam składniki na zalewę x 2.
Zawsze pasteryzowałam w garnku z woda. Tym razem, mąż wynalazł "przepis" jak pasteryzować ogórki na sucho, czyli w piekarniku i tak też zrobiłam.
Słoiki układamy na blaszkę. Temp. 130C (termoobieg) przez 30 minut a następnie przez 30 minut w wyłączonym piekarniku.Wyciągamy, odwracamy słoiki denkami do podłoża i czekamy aż ostygną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz