sweet-home-cooking.blogspot.pl

sweet-home-cooking.blogspot.pl

piątek, 19 grudnia 2014

Bananowiec

Fenomenalny smak. Czekolada, banany i bita śmietana. Pycha. Przypomina smakiem ciasto "kopiec kreta". Takie ciasta uwielbiam. Przepis znalazłam na Moje ekspresje kulinarne pod nazwą"Ciasto przekładane czekoladowo-bananowe", ale u mnie w domu funkcjonuje nazwa Bananowiec.
Co tu więcej pisać...zróbcie, a nie pożałujecie.


moje wykonanie

Składniki:
Biszkopt  
5 dużych jajek
- 125 g gorzkiej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej lub mikrofali
- 125 g masła, miękkiego
- 1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej 
- 50 g drobnego cukru do wypieków
- 125 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
- 2  szklanki  śmietanki kremówki
- 3 łyżeczki żelatyny
- 6 łyżek cukru pudru
- półtorej tabliczki mlecznej czekolady
Dodatkowo:
- 5-6 bananów
- 4 -5 łyżek soku z cytryny
- 6 łyżek dżemu wiśniowego

Ciasto:
Masło utrzeć do białości. Dodać roztopioną i lekko przestudzoną czekoladę, zmiksować. Kawę rozpuścić w 1 łyżce gorącej wody, wmiksować do masy. Dodać cukier, zmiksować. Białka oddzielić od żółtek. Po kolei do masy czekoladowej wbijać żółtka, miksując po każdym dodaniu.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy i zmiksować.
Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z masą czekoladową.
Ciasto przełożyć do kwadratowej formy o boku 23 cm (lub tortownicy o średnicy 24 cm), wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170ºC przez około 25 - 30 minut do tzw. suchego patyczka. Ciasto dokładnie wystudzić, przekroić wzdłuż na dwa blaty.
Krem:
Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z cukrem. Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody i pod koniec ubijania dodać do śmietanki. Około 1/3 masy odłożyć na bok, do reszty zetrzeć na tarce o drobnych oczkach około 3/4 tabliczki czekolady.
Ciasto przekroić na dwie części.Na pierwszy blat rozsmarować dżem, banany przeciąć wzdłuż i wyłożyć spód ciasta (ja cześć łamałam na pół) Skropić sokiem z cytryny, a następnie wyłożyć masę śmietankowo - czekoladową. Wyrównać i przykryć drugim blatem ciasta. Na sam wierzch wyłożyć odłożoną część śmietanki. Ozdobić resztą startej czekolady. Schłodzić. 
Smacznego :)

2 komentarze: