Skusiłam się na wykonanie
domowych tortilli. Do tego dania wykorzystałam przepis na placki na
tortille meksykańską pochodzący ze strony Przepisy kulinarne.
Składniki
•100 g mąki kukurydzianej
•50 g mąki pszennej
•1 łyżeczka soli
•4-5 łyżek wody
Przygotowanie:
Obie
mąki oraz sól przesypujemy przez sitko, dodajemy wodę i zagniatamy
ciasto. Formujemy kulki i rozwałkowujemy je na placki o średnicy 10-15
cm. Smażymy na rozgrzanej patelni teflonowej lub blasze, najlepiej bez
tłuszczu.
Smażyłam na suchej rozgrzanej patelni.
Smaczne.
Zupełnie inny smak niż kupione w sklepie. Po pewnym czasie robią się
twarde. Może kiedyś dojdę do wprawy lub wypróbuje inny przepis.
Na
patelni grillowej usmażyłam cebulę, paprykę i przyprawionego kurczaka.
Osobno pokroiłam kapustę pekińską, z jogurtu naturalnego, majonezu i
czosnku zrobiłam sos i oczywiście sos chilli.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz