Przepis na Rzodkiewki w curry znalazłam na
tablicy z szywka.pl. Zainteresował mnie i w tym roku zrobiłam rzodkiewkowe przetwory już drugi raz. Są przepyszne. Najlepiej pasują do potraw z grilla.
Z 700 g rzodkiewki wyszło 6 małych słoiczków.
Rzodkiewki w curry (przepis pochodzi z szywka.pl)
500 g. rzodkiewek [ok. 3 pęczków]
0,5 szkl. przegotowanej wody
0,5 szklanki cukru
0,25 szklanki octu
1 płaska łyżka soli
garśc posiekanego koperku
1 łyżeczka gorczycy
0,5 opakowania curry
Ziele angielskie, liść laurowy
Wykonanie: Rzodkiewki umyć, pokroić w plasterki. Wodę, cukier, sól, ocet, gorczycę, curry, liść laurowy, ziele angielskie wymieszać, postawić na delikatnym ogniu, gotować aż cukier i sól się nie zorpuszczą. Wsypać koperek, Wymieszać z rzodkiewkami. Odstawić co najmniej na 2 godziny. Po tym czasie nakładać do słoiczków razem z zaprawą. Pasteryzować ok. 15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz