Ciasteczka, ciasteczka, ciasteczka.... No to sobie zrobiłam. Oczywiście, z mojej nowej prezentowej złotej księgi czekolady.
Smakowały wyśmienicie. Kruche, delikatne, cieniutkie. naprawdę smaczne. Jedyny minus: Nie mam dużej szprycy i ciasto ciężko się wyciskało z moich małych tylek.
Jeden przepis odfajkowany.
Dekoracyjne zawijasy maślano-czekoladowe
(przepis pochodzi z książki Złota księga czekolady - Bardi Carla)
Składniki:
300g przennej mąki
50g maki kukurydzianej
250g miękkiego masła
100g cukru pudru
1 duże jajko
1/2 łyżeczki esencji waniliowej
1/4 esencji cytrynowej
2 łyzki stołowe kakao w proszku
1 łyżeczka oleju roślinnego
Nastaw piekarnik na temperaturę 180C (kuchnia gazowa 4) i posmaruj masłem trzy blachy do pieczenia. W średniej misce wymieszaj mąkę pszenna i kukurydzianą. W dużej misce mikserem na wysokich obrotach utrzyj masło z cukrem pudrem na jasna kremowa masę. Ciągle mieszając, dodaj jajko oraz esencję waniliowa i cytrynową. Kiedy ciasto uzyska gładką konsystencję, zmniejsz obroty miksera i stopniowo wmieszaj obydwie mąki. Gotowe ciasto podziel na połowy i umieść w dwóch miskach. W malej miseczce wymieszaj kakao z olejem roślinnym, wlej miksturę do jednej połowy ciasta i starannie wymieszaj. Jasna połowa ciasta napełnij wyciskacz kremu do tortów z wylotem o średnicy 5 mm. Wyciskaj ciasto formując serca, kółka i zawijasy bezpośrednio na blachę. Aby zapobiec sklejeniu, ich odległość od siebie powinna być nie mniejsza niż 4 cm. W ten sam sposób uformuj ciasteczka z ciemnego ciasta. Piecz, wkładając blachy kolejno na 10-15 minut. Po wyjęciu z pieca odstaw blachy na 2 minuty, potem zdejmij ciastka na blachę i pozostaw do schłodzenia.
Zgodnie z przepisem powinno wyjść 25 ciastek. Mnie wyszło ich więcej, ze względu na mniejsze tylki i tym samym cienkie ciastka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz