ROZETKI (przepis z mojegotowanie.pl profil olisia)
Składniki
- 2 jajka
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- szczypta soli
- 1 i 3/4 mleka
- 2 i 1/2 szklanki mąki
- 3 krople olejku migdałowego
- *cukier puder
- *tłuszcz do smażenia
Do miski wbijamy jajka, wsypujemy cukier, cukier waniliowy i delikatnie całość ubijamy trzepaczką. Dodajemy szczyptę soli i mleko, nadal delikatnie ubijamy tak by nie powstała zbyt mocna piana. Stopniowo wsypujemy mąkę. Powstanie nam bardzo gęsta masa, wkraplamy olejek migdałowy, delikatnie mieszamy i odstawiamy ciasto na około 30 minut (tak jak przy cieście naleśnikowym).
W garnku rozgrzewamy tłuszcz i na około 5 minut przed smażeniem pierwszej rozetki wkładamy "rozetkową foremkę" żeby się mocno nagrzała wtedy ciasto nie będzie do niej przywierało.
* Garnek w którym roztapiamy tłuszcz nie musi być duży, powinien być szeroki i nie za wysokie.
Rozgrzaną "foremkę rozetkową" zamaczamy w cieście lecz nie całą tylko do około 3/4 jej wysokości (żebyśmy mogli zdjąć elegancko rozetkę). Następnie wkładamy zanurzoną w cieście foremkę do gorącego tłuszczu i smażymy w nim rozetkę około 10 sekund.
Usmażone rozetki wykładać jest najlepiej początkowo na papierowy ręczniczek żeby je odtłuścić a następnie partiami przekładać na talerz.
* Dokładnie nie podam temperatury smażenia bo nie jestem w stanie zmierzyć ale rozgrzewamy tłuszcz maksymalnie jednak tak żeby nie dymił.
Gotowe odsączone z tłuszczu rozetki posypać można cukrem pudrem :)
Smacznego :)
Jak tylko zobaczyłam te zdjęcia to przypomniałam sobie dzieciństwo. Moja mama robiła kiedyś takie rozetki, ale całkiem o nich zapomniałam a tu taka niespodzianka. Dziękuję za przywołanie wspomnień :) Pamiętam, że bardzo smakowały mi te pyszności... Chyba pomyślę o własnej produkcji ;)
OdpowiedzUsuń