sweet-home-cooking.blogspot.pl

sweet-home-cooking.blogspot.pl

środa, 17 grudnia 2014

Andrut z masą kakaową

Andrut, czyli wafel przekładany masą czekoladową lub inną.
Jest to mój rodzinny przepis. Mama moja robiła go często jak byłam mała. Kupowała do wykonania wafla mleko w proszku w niebieskim opakowaniu...do tej pory je pamiętam. Uwielbiałam oglądać jak starannie przekłada kolejne blaty wafla masą. To był cały rytuał. Teraz wykonujemy przepis z siostrą, a rodzice testują wykonanie. Wafel jest najlepszy następnego dnia, więc każdy z nas, czyli ja, moja siostra i tato, czatowaliśmy komu dostanie się resztka niewykorzystanej masy, która zostawała w garnku lub na pałce do ucierania, którą mama zawsze mieszała masę. Ja wolę mieszać składniki zaokrągloną trzepaczką.
Uwielbiam ten przepis, jest fenomenalny. Wypróbujcie, a sami zobaczycie.


Andrut

Składniki:
- wafle - ja stosuję okrągłe (z takich robiła mama)

Składniki masy:
- 1 kostka margaryny (ja używam margaryny Kasia)
- 0,5 szklanki wody
- 1,5 szklanki cukru
- 2 łyżki kakao

- opakowanie mleka w proszku (normalne, sypkie, niegranulowane)

Składniki masy, oprócz mleka w proszku, wymieszać, rozpuścić i zagotować.
Gdy masa ostygnie (nie musi być zimna, może być lekko ciepława), dodawać stopniowo 9-11 łyżek mleka w proszku i roztrzepywać, mieszać rózgą (trzepaczką).
9-11 łyżek jest punktem odniesienia orientacyjnym. Właściwie to robimy do konsystencji jaka komu pasuje do rozsmarowania. Należy tylko uważać, aby masa nie była za rzadka lub za gęsta. Za rzadka masa nie utworzy wystarczającej grubości masy, a za gęsta może pokruszyć wafel podczas jego smarowania. gdyż wafel jest kruchy. Następnego dnia masa i tak zgęstnieje.
Po wykonaniu masy, smarujemy nią kolejne wafle i przekładamy nie posmarowanym waflem i tak do skończenia masy.
Po zakończeniu smarowania, wafel należy schować w folię, w której był opakowany lub inną i przycisnąć czymś ciężkim, np. garnkiem na całą noc, aby wszystkie warstwy dobrze się skleiły.

Kroimy np. w zgrabne romby.
Wafel nie jest chrupiący. Jest miękki, słodki i pyszny.
Smacznego.



2 komentarze: