sweet-home-cooking.blogspot.pl

sweet-home-cooking.blogspot.pl

poniedziałek, 7 października 2013

Czosnkowe bułeczki ślimaczki


Przepis na drożdżowe ślimaczki z nadzieniem ziołowo-czosnkowym znalazłam na Moje pasje, która znalazła również ten przepis u Asi na blogu Śladami Słodkiej Babeczki .
Mogę je równiez z czystym sumieniem polecić. Pięknie rosną i wyglądają, a co najważniejsze są przepyszne.
Wbrew pozorom, są bardzo łatwe w przygotowaniu.

.
Moje wykonanie
Składniki na ok 16 szt.:
225 ml letniego mleka
15g świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki soli
450g mąki pszennej (typ 650)
30g roztopionego masła
1 jajko

Składniki na nadzienie:
50g miękkiego masła
200g serka topionego ziołowego lub szczypiorkowego
4 ząbki czosnku
drobno posiekany szczypiorek
odrobina ziół prowansalskich

Masło utrzeć z serkiem na gładko. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i zioła. Wymieszać.

Drożdże rozpuścić w letnim mleku, dodać cukier i odstawić na 10 minut. Gdy zaczyn zacznie "pracować" dodać do pozostałych składników i wyrobić gładkie ciasto. Odłożyć do naoliwionej miski, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Po tym czasie rozwałkować na prostokąt ok 30x50. Posmarować go dokładnie nadzieniem serowym i posypać szczypiorkiem. Zwinąć roladę wzdłuż dłuższego boku (czyli ma mieć długość ok 30 cm). Podzielić ja na pół a każdą połowę pokroić na 8 kawałków. Bułeczki układać w odstępach na blasze wyłożonej matą do pieczenia cięciem do spodu. Odstawić do napuszenia ok 20 minut. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 190 stopni ok. 20 minut do zrumienienia.



1 komentarz: