Dziękuję ulla73 za kolorowy przepis.
Składniki
-1 litr mleka
-1 szklanka cukru
-2 cukry waniliowe
-5 łyżek żelatyny
-6 galaretek rożnych kolorów
-1 szklanka cukru
-2 cukry waniliowe
-5 łyżek żelatyny
-6 galaretek rożnych kolorów
W szklance gorącej wody rozpuścić żelatynę i to wlać do mleka. Pozostawić w ciepłym miejscu.
Każdą galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody.
Na blaszkę (36/26) wylewać (zimne lub schłodzone, nie ciepłe)
- szklankę mleka - wstawiamy do lodówki żeby zastygło
- kolejno 1 galaretkę również wstawiamy do lodówki żeby zastygło
i tak na przemian do wyczerpania składników.
Powinno być 12 warstw.
Wskazówki:
1. Warto galaretki rozpuszczać nie wszystkie naraz tylko sukcesywnie najpierw dwie później jak już wyleje się mleko to następną itd itd .Chodzi o to żeby się galaretki nie zakrzepły bo nie da się ich wylać.
2. Ja (jak widać na zdjęciu) wykorzystałam galaretki (od dołu): truskawkowa, brzoskwiniowa, wiśniowa, agrestowa, cytrynowa i truskawkowa. Jak dla mnie idealne połączenie smaków galaretek.
Smacznego:)