Co tu więcej pisać...zróbcie, a nie pożałujecie.
moje wykonanie |
Składniki:
Biszkopt
- 5 dużych jajek
- 125 g gorzkiej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej lub mikrofali
- 125 g masła, miękkiego
- 1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 50 g drobnego cukru do wypieków
- 125 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 dużych jajek
- 125 g gorzkiej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej lub mikrofali
- 125 g masła, miękkiego
- 1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 50 g drobnego cukru do wypieków
- 125 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
- 2 szklanki śmietanki kremówki
- 3 łyżeczki żelatyny
- 6 łyżek cukru pudru
- półtorej tabliczki mlecznej czekolady
- 3 łyżeczki żelatyny
- 6 łyżek cukru pudru
- półtorej tabliczki mlecznej czekolady
Dodatkowo:
- 5-6 bananów
- 4 -5 łyżek soku z cytryny
- 6 łyżek dżemu wiśniowego
- 4 -5 łyżek soku z cytryny
- 6 łyżek dżemu wiśniowego
Ciasto:
Masło utrzeć do białości.
Dodać roztopioną i lekko przestudzoną czekoladę, zmiksować. Kawę rozpuścić w 1
łyżce gorącej wody, wmiksować do masy. Dodać cukier, zmiksować. Białka
oddzielić od żółtek. Po kolei do masy czekoladowej wbijać żółtka, miksując po
każdym dodaniu.
Mąkę przesiać z proszkiem do
pieczenia. Dodać do masy i zmiksować.
Białka ubić na sztywną pianę,
delikatnie wymieszać z masą czekoladową.
Ciasto przełożyć do
kwadratowej formy o boku 23 cm (lub tortownicy o średnicy 24 cm), wyłożonej
uprzednio papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170ºC przez około 25 - 30
minut do tzw. suchego patyczka. Ciasto dokładnie wystudzić, przekroić wzdłuż na
dwa blaty.
Krem:
Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z cukrem.
Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody i pod koniec ubijania dodać do
śmietanki. Około 1/3 masy odłożyć na bok, do reszty zetrzeć na tarce o drobnych
oczkach około 3/4 tabliczki czekolady.
Ciasto przekroić na dwie części.Na pierwszy blat
rozsmarować dżem, banany przeciąć wzdłuż i wyłożyć spód ciasta (ja cześć
łamałam na pół) Skropić sokiem z cytryny, a następnie wyłożyć masę śmietankowo
- czekoladową. Wyrównać i przykryć drugim blatem ciasta. Na sam wierzch wyłożyć
odłożoną część śmietanki. Ozdobić resztą startej czekolady. Schłodzić.
Smacznego :)
Smacznego :)
Pyszne ciasto
OdpowiedzUsuńMniam, wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuń