Śledzie są pyszne, słodkie z mocną nutka kardamonu i szczypiorku. Zupełnie inny smak od tradycyjnego zestawienia.
Z przepisu wychodzi 1 słoik/talerz śledzi. Na większe przyjęcie, powyżej 20 osób przygotowuję podwójną porcję.
Składniki
450 g solonych filetów matiasów
Zalewa:
50 ml octu 12%
150 ml wody
200 ml cukru z trzciny (brązowy)
1/2 łyżeczki ziaren białego pieprzu
1/2 łyżeczki ziaren czerwonego pieprzu
2 łyżeczki ziela angielskiego
10 ziaren kardamonu
1 listek bobkowy (laurowy)
3 ml whisky
Filety wymoczyć, wysuszyć i pokroić na mniejsze kawałki.
Ziarna pieprzów i kardamonu zmiażdżyć w mortelu lekko.
Zagotować zalewę z przyprawami do rozpuszczenia cukru. Zdjąć z ognia i dodać whisky.
Wystudzić.
W słoiku układać kawałki śledzi na zmianę ze szczypiorkiem. Zalać zalewą i odstawić na dwie doby do przegryzienia w lodówce.
Smacznego.
Zalewa:
50 ml octu 12%
150 ml wody
200 ml cukru z trzciny (brązowy)
1/2 łyżeczki ziaren białego pieprzu
1/2 łyżeczki ziaren czerwonego pieprzu
2 łyżeczki ziela angielskiego
10 ziaren kardamonu
1 listek bobkowy (laurowy)
3 ml whisky
Filety wymoczyć, wysuszyć i pokroić na mniejsze kawałki.
Ziarna pieprzów i kardamonu zmiażdżyć w mortelu lekko.
Zagotować zalewę z przyprawami do rozpuszczenia cukru. Zdjąć z ognia i dodać whisky.
Wystudzić.
W słoiku układać kawałki śledzi na zmianę ze szczypiorkiem. Zalać zalewą i odstawić na dwie doby do przegryzienia w lodówce.
Smacznego.
mogłabym polubić śledzie jeśli są z kardamonem :)
OdpowiedzUsuń